“Αναβλητικότητα”
Αναβλητικότητα
“Θα το κάνω μετά..”
Η αναβλητικότητα είναι η τάση ή η συνήθεια να αναβάλλουμε τις εργασίες ή τις δραστηριότητες, που πρέπει να γίνουν, παρότι γνωρίζουμε, ότι αυτές είναι σημαντικές ή ότι θα έχουν αρνητικές συνέπειες, αν δεν ολοκληρωθούν. Η αναβλητικότητα μπορεί να εκδηλώνεται σε διάφορους τομείς της ζωής μας, όπως στην εργασία, τις σπουδές, τα οικονομικά, την υγεία και τις προσωπικές μας σχέσεις. Οι άνθρωποι που είναι αναβλητικοί, συχνά έρχονται αντιμέτωποι με αυξημένο και παρατεταμένο άγχος, λόγω των πιέσεων που προκαλεί η συνήθεια αυτή.
Η αναβλητικότητα μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και να εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άτομο. Μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία ή την κοινωνική τάξη. Ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην αναβλητικότητα περιλαμβάνουν:
• Έλλειψη δεξιοτήτων, όπως η διαχείριση του χρόνου και η οργάνωση: Οι άνθρωποι μπορεί να αναβάλλουν πράγματα, επειδή δεν έχουν οργανώσει αρκετά καλά τον χρόνο ή δεν ξέρουν τον τρόπο για να ολοκληρώσουν μια εργασία.
• Έλλειψη κινήτρου: Όταν η εργασία δεν είναι ενδιαφέρουσα ή δεν παρέχει κίνητρα, η αναβλητικότητα μπορεί να είναι μια φυσική αντίδραση.
• Φόβο της αποτυχίας, έλλειψη αυτοπεποίθησης: Οι άνθρωποι που αμφισβητούν τις ικανότητες τους, μπορεί να αναβάλλουν να αρχίσουν ή να ολοκληρώσουν ένα έργο, επειδή φοβούνται την αποτυχία.
• Ανασφάλεια: Οι άνθρωποι που αναζητούν την έγκριση ή την αποφυγή της κριτικής, μπορεί να αναβάλλουν τις εργασίες τους, επειδή φοβούνται την απόρριψη.
• Ευαλωτότητα: Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν συναισθηματικά προβλήματα όπως το άγχος ή την κατάθλιψη μπορεί να βρίσκουν δύσκολο να αντιμετωπίσουν τις εργασίες τους.
• Ανακούφιση από το άγχος: Η αναβλητικότητα μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο ανακούφισης από το άγχος ή την πίεση που σχετίζεται με μια εργασία ή ένα καθήκον.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να αναζητούμε και να κατανοούμε τους παράγοντες που μας οδηγούν στην αναβλητικότητα, ώστε να καταφέρουμε να την αντιμετωπίσουμε. Μερικά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι:
• Όπως με τους παράγοντες έτσι και με τα συναισθήματα: αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα που προκαλούν την αναβλητικότητα, αλλά και αυτά που νιώθουμε αφού γίνουμε αναβλητικοί. Έπειτα, διακρίνουμε το πώς αυτά επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας.
• Καθορίζουμε στόχους σαφείς και εφικτούς και κάνουμε μικρά και εύκολα βήματα, ολοκληρώνοντας ένα τη φορά. Οι νέες συνήθειες αποκτούνται σταδιακά.
• Μαθαίνουμε πως να διαχειριζόμαστε το χρόνο: είναι μια δεξιότητα που μπορούμε να αποκτήσουμε παρατηρώντας άλλους, μελετώντας τρόπους ή ζητώντας βοήθεια από ειδικούς. Σε γενικές γραμμές, δημιουργούμε ένα πρόγραμμα ή ένα χρονοδιάγραμμα και προσπαθούμε να το τηρήσουμε, δίνοντας προτεραιότητα στις σημαντικές εργασίες.
• Αυτοεπιβράβευση: όταν ολοκληρώνουμε ένα έργο ή μια δραστηριότητα εγκαίρως, αναγνωρίζουμε στον εαυτό μας την προσπάθεια.
• Ζητάμε υποστήριξη από φίλους, οικογένεια ή επαγγελματία ψυχολόγο.
Η αντιμετώπιση της αναβλητικότητας μπορεί να είναι μια πρόκληση, αλλά με την αφοσίωση και την προσπάθεια, μπορούμε να αναπτύξουμε νέες συνήθειες, που θα μας βοηθήσουν να είμαστε πιο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί.
Ντέκα Κυριακή